Lia Koenig

Lia Koenig a fost supranumită Prima Doamnă a teatrului israelian pentru prezența neîntreruptă pe scena Teatrului Habimah din Tel Aviv. Dar înainte să joace în Israel, în anii ’50, s-a impus ca una dintre cele mai emblematice actrițe ale Teatrului Evreiesc de Stat din București.

S-a născut pe 30 noiembrie 1929 în orașul polonez Łódź. Ambii părinți au fost actori remarcabili: Dina Koenig (1907-1964) a jucat pentru numeroase teatre idiș din România și Polonia, iar Joseph Kamen (1900-1942) a fost unul din membrii fondatori ai celebrei companii de teatru idiș Di Vilner Trupe (Trupa din Vilna). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, familia a fost nevoită să fugă în Uniunea Sovietică, ajungând până la Tașkent, în Uzbekistan. În 1941, în urma unor probleme de sănătate, tatăl Liei a murit, iar mama s-a recăsătorit cu actorul de teatru idiș Isac Havis (1911-1991).

După încheierea războiului, familia s-a stabilit la București, iar Dina Koenig și Isac Havis au devenit actori permanenți ai Teatrului Evreiesc de Stat. Astfel, Lia a crescut în continuare în acest mediu artistic. Cu toate acestea, părinții nu au insistat să urmeze o carieră în actorie. Cel care a încurajat-o să devină actriță a fost regizorul și scriitorul Zevi Stolper (1922-1998), cu care s-a și căsătorit la vârsta de 17 ani.

Lia Koenig pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București | Sursă imagine: Teșu Solomovici, Istoria teatrului evreiesc din România

Lia a studiat la Institutul de Artă Dramatică din București și a ajuns să joace pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, ca mama ei. Câteva dintre rolurile în care s-a remarcat sunt: Toinette în Bolnavul închipuit de Molière, Hava în Tevie lăptarul de Shalom Aleichem, Katherina în Furtuna lui Alexandr Ostrovsky. Poate cel mai memorabil a fost rolul Annei Frank din spectacolul Jurnalul Annei Frank, pentru care a primit o distincție din partea Ministerului Culturii în 1957.

Lia Koenig, Mauriciu Seckler și Mihaela Kreutzer în Bolnavul închipuit de Molière, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București | Sursă imagine: Teșu Solomovici, Istoria teatrului evreiesc din România

În 1961, Lia Koenig și soțul acesteia, Zevi Stolper, au hotărât să emigreze în Israel. Deși a primit multe propuneri de a juca în teatre de limbă idiș, Lia dorea să ajungă într-un teatru de limbă ebraică, motiv pentru care a început să învețe intensiv limba, primind primul rol la Teatrul Habimah la numai cinci luni după sosirea în Israel. Trebuie spus că, multă vreme, a primit mai degrabă roluri minore. Concomitent, Lia Koenig a devenit o figură importantă a teatrului idiș din Israel. Soțul ei a tradus și adaptat numeroase piese de teatru în idiș, pe care le-au prezentat ulterior în turnee internaționale în America de Sud, Canada, Statele Unite ale Americii, Germania etc.

Lia Koenig în filmul german Hannas reise (2013) | Sursă imagine: Zorro Film

Lia Koenig în Olanda, alături de echipa SPOT ON | Sursă imagine: pagina Facebook SPOT ON

Adevărata recunoaștere a calităților sale actoricești a avut loc în anii ’70, când David Levin, regizorul și noul director al Teatrului Habimah, a distribuit-o în Scaunele lui Eugène Ionesco (în 1970) și în rolul principal din Mutter Courage de Bertolt Brecht (în 1975). De atunci, Koenig a primit numeroase roluri principale în piese clasice și moderne. De-a lungul carierei, i s-au decernat premii și distincții importante: Premiul Joseph Klausner în 1962 pentru rolul Evei din spectacolul Bereșit (Geneza), de Aharon Megged, Premiul Israel în 1986, Premiul israelian al teatrului pentru întreaga activitate în 1999 și Premiul EMET pentru cultură și artă în 2012.

Lia Koenig | Sursă imagine: newsrnd.com

Surse informații:

Jewish Women’s Archive (jwa.org).

Teșu Solomovici, Istoria teatrului evreiesc din România/Yiddish Theatre in Romania. Peste 13 decenii de existență, Editura Teșu, București, 2004.

Alexandra Ionel a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654