Vernisaj expoziție temporară de pictură

Marți, 6 decembrie 2022, a avut loc la Muzeon vernisajul expoziției temporare de artă plastică „Lumea prin ochii artiștilor evrei ai Școlii băimărene de pictură”. În cadrul evenimentului au vorbit Flavia Craioveanu, co-fondator și director Muzeon, Enikő Botiș, muzeograf la muzeul de artă din Baia Mare, și Robert Strebeli, director al muzeului de artă din Baia Mare.

Expoziția prezintă o selecție de opere de artă realizate de artiști evrei din cadrul Școlii băimărene de pictură, în secolul XX, și este foarte specială prin faptul că pune la dispoziția publicului lucrări rar expuse până în prezent, dar mai ales prin faptul că o parte din acestea sunt expuse în premieră pentru public.

Operele de artă sunt picturi în ulei pe pânză, litografii și desene în acuarelă realizate de artiști evrei precum Alex Leon, Hugó Mund, Vasile Kázár, Sándor Ziffer, József Klein și Endre Vadász. Expoziția a fost organizată și curatoriată de Muzeon, în colaborare cu Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș.

Școala de pictură de la Baia Mare a fost o mișcare artistică înființată în perioada Belle Époque, care a dat orașului și denumirea de „oraș al pictorilor”. Colonia băimăreană din cadrul Școlii de pictură a atras, de-a lungul unui secol de activitate artistică neîntreruptă, peste 3.000 de artiști plastici din Europa Centrală și de Est.

Expoziția se poate vizita gratuit în perioada 6 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023, de marți până duminică, între orele 10:00-18:00, la Muzeon, pe strada Virgil Fulicea, nr. 3, în Cluj-Napoca.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654