DOORS – Incubator digital pentru muzee – Digitalizarea în muzee

Începând din noiembrie 2022, Muzeon participă la a doua etapă din programul de incubare DOORS, fondat de Ars Electronica, Museum Booster și Ecsite, rețeaua europeană de centre și muzee științifice. Inițiativa ajută muzeele europene mai mici care doresc să facă un pas înainte în lumea digitalizată. Muzeele ar trebui să încorporeze fără dificultăți tehnologia de ultimă generație pentru a deveni adaptative, diverse și incluzive. În această etapă, DOORS asistă aproximativ 20 de muzee în recodificarea planurilor de viitor cu ajutorul tehnologiei și finanțarea unor proiecte de digitalizare în cadrul fiecărui muzeu participant la acest program.

De ce este atât de importantă digitalizarea muzeelor? Publicul larg trăiește într-o lume avansată din punct de vedere tehnologic, în care practic totul poate fi obținut cu un simplu click. Muzeele trebuie să se adapteze la aceste evoluții prin combinarea strategiilor on-site și online. Pe de altă parte, pandemia a agravat această problemă. Multe persoane sunt preocupate de transformările instituțiilor și serviciilor culturale, precum și de noile tehnici de distribuire a conținutului și de noile structuri organizaționale.

Muzeon participă în prezent la acest program pentru a-și îmbunătăți aplicația web existentă, adăugând mai multe limbi la ghidul audio, făcându-l mai ușor de administrat pentru personalul muzeului, mai ușor de utilizat pentru persoanele de toate vârstele și adunând mai multe statistici. În ultimă instanță, în acest proiect, Muzeon dezvoltă din aplicația web un produs în sine ce urmează să fie scos pe piață pentru alte muzee sau organizații culturale care vor să le ofere vizitatorilor un ghid audio complex, ușor de utilizat și optimizat.

Captură de ecran a aplicației web a ghidului nostru audio care prezintă limbile disponibile în prezent în turul muzeului, audio și text.

Inițiativa are potențialul de a avea un mare impact asupra comunității muzeale în ansamblu, oferind altor instituții un instrument care va îmbunătăți experiența vizitatorilor lor.

Parteneri

DOORS a primit finanțare din partea programului de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în cadrul acordului de grant nr. 101036071.

Evelyn Ciocan este arheolog și doctorand al Școlii doctorale „Istorie. Civilzație. Cultură” din cadrul Universității Babeș Bolyai. Este licențiată în istorie la Facultatea de Istorie și Filosofie al UBB, specializarea Istorie Veche-Arheologie. De asemenea, a absolvit și masteratul în domeniul istoriei, la speciaizarea Arheologie în cadrul UBB. A participat la unele din cele mai de seamă șantiere arheologice din țară, precum Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Apulum, Napoca și la diverse proiecte de restaurare a unor monumente importante din Transilvania. Are o pasiune deosebită pentru patrimoniu, pentru trecut, pentru memorie și muzee.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654